No items found.

Public

Woonzorgcentrum

Zorgbedrijf Antwerpen

Ekeren

In het hart van Antwerpen bevindt zich een pareltje van een site, die nieuw leven werd ingeblazen dankzij de visie van Osar Architecten en Buro Groen. De pastorietuin, met zijn waardevol groen, werd verkocht aan Zorgbedrijf Antwerpen en kreeg een nieuwe bestemming. Het vertrekpunt was een volledig verwilderde parktuin, maar met een rijke geschiedenis. In nauw overleg met de opdrachtgever werd gestart met een inventaris en zorgvuldige analyse van de bestaande bomen. De kroondiameters werden opgemeten en er werd bekeken welke bomen het meest belangrijk waren voor het behoud van de groene, authentieke sfeer.

Het ontwerp van de woonblokken hangt als het ware vast aan de bestaande bomen, waardoor deze de structuur van de gebouwen bepaalden. Het resultaat is een zorgwoningproject met vier woonblokken, onder het maaiveld verbonden door een ondergrondse parking. Ook het logistiek gebeuren voor de twaalf leefgroepen kan volledig ondergronds plaatsvinden. De oude pastorie kreeg een gemeenschapsfunctie en fungeert nu als administratiegebouw, gekoppeld aan een cafetaria en een centraal restaurant.

Het lijkt op het eerste gezicht alsof de bouwvolumes willekeurig tussen de bomen genesteld zijn, zonder uitlijning op elkaar. De looplijnen tussen de gemeenschappelijke ruimtes vormen hier de bindende factor. Het park werd opengesteld naar de buurt toe en dient als een groene long in het hart van Antwerpen. Voor de beplanting werd gekozen voor verwilderingsbloembollen, streekeigen hoogstambomen en stinzen die oorspronkelijk eigen zijn aan de pastorietuin. Dit zorgt voor een natuurlijk en rustgevend beeld, wat perfect past bij het zorgwoningproject. De tuin vormt een plek waar bewoners tot rust kunnen komen, kunnen genieten van de natuur en waar sociale contacten gelegd kunnen worden met buurtbewoners.

Meer

projecten.