No items found.

Public

Woonzorgcentrum

Heilig Hart

Kortrijk

De vernieuwde Heilig Hart Zorgsite, ooit een gediversifieerde omgeving en gekenmerkt door uiteenlopende architecturale stijlen, onderging een spectaculaire transformatie. De site werd geüpdatet met nieuwe bouwvolumes die naadloos aansluiten bij de bestaande gebouwen. Een recent gebouwde vleugel (Budalys) voegt een eigentijdse flair toe.

De uitdaging voor Buro Groen was het vormgeven van de logistieke zone, die bovendien op een ondergrondse parking gelegen is. Een groen paradijs creëren leek initieel onmogelijk, maar we verlegden onze grenzen via meerdere teambrainstorms. We plaatsten slimme keermuren op substraathoogte, waardoor we niet alleen hoogteverschillen konden creëren, maar ook ruimte konden bieden voor weelderig groen (denk maar aan grassen die dansen in de wind en kleurrijke bloemen die de zone tot leven brengen).

We refereren naar de verticale structuren van de architectuur door middel van lijnvormige elementen in floorscaping-design en door speelse grasbetonstroken te implementeren. Daarnaast hebben we een wandelloper gecreëerd die je meeneemt langs de logistieke zone, tussen het vrolijke kinderdagverblijf en het rustgevende verzorgingstehuis, recht naar de indrukwekkende Budatoren. Hier draait alles om circulatie en verbinding. Of je nu te voet bent of op de fiets zit, de logistieke zone is ondergeschikt aan rust en beleving. Desondanks krijgen automobilisten ook toegangsmogelijkheid door het voorzien van een verzinkbare paal.

Door het gebruik van de keermuurconstructies werd de logistieke zone en parkeerplaats multifunctioneel. Deze ruimte biedt nu ook de mogelijkheid om evenementen of activiteiten te laten doorgaan. Hier zie je doorheen de dag camionetten voor seniorenvervoer, busjes van het rust- en verzorgingstehuis en onderhoudsdiensten samensmelten in een speelse omgeving, omringd door groen.

De kapel en de binnentuin in het hart van het bouwblok zijn het kloppende hart van de site. Er werd een centrale ruimte ontworpen met cirkelvormen waarin de verschillende architectonische stijlen harmonieus samenkomen. We plantten bomen met transparante kruinen en konden door middel van de gewassen een geborgen en serene sfeer creëren.

Meer

projecten.