No items found.

Public

Woonwijk Puttene

Maarkedal

Langs de straat Puttene in Etikhove, gemeente Maarkedal, zien we de prachtige Vlaamse Ardennen samensmelten met een nieuwe woonwijk, doordrenkt van speelsheid en natuurlijke schoonheid. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven in opdracht van Solva, waarbij Buro Groen de handen in elkaar sloeg met architect Benoit Ottevaere. Het resultaat was een uniek project, waarbij de site langs de rand van het weidse, open landschap getransformeerd werd.

Buro Groen bracht de bouwvelden en oriëntaties van de woningen opnieuw in kaart en creëerde een duidelijke afbakening van de wijk, waarbij de tuinen van de woningen een prachtig zicht kregen op het uitgestrekte landschap, met stuk voor stuk een verfijnde uitstraling. Zo kunnen bewoners genieten van de rust en de natuurlijke pracht die deze regio te bieden heeft. Een bijzondere openbare plek ontstaat, beschermd tegen de weidsheid van het landschap. Een centraal plein biedt openbare ruimte, waar kinderen zorgeloos kunnen spelen en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het is een levendige ruimte die uitnodigt tot interactie en gemeenschapszin.

Op vraag van de opdrachtgever Solva werden de woningen voorzien van inpandige garages, wat resulteerde in een ingenieus ontwerp waarbij alle woningen perfect bereikbaar zijn, maar waarbij werd afgestapt van het rechtlijnige straatgegeven. Buro Groen koos voor speelse parkstenen als verharding, waardoor de straten een levendige en eigenzinnige uitstraling krijgen. Deze speelsheid wordt ook weerspiegeld in de wandelpaden die in dezelfde materialen vervaardigd zijn.

Elke woning op de site heeft een achtertuin die uitgeeft op de aangrenzende percelen, die bereikbaar zijn via speelse kruiwagenpaden. Hierdoor ontstaat een gevoel van privacy en verbinding met de natuurlijke omgeving. Het groene karakter hielden we bewust eenvoudig, met behoud van bestaande bomen en een extensieve benadering. De parkpadenstructuur volgt het principe van 'form follows function', waardoor de ruimte naadloos aansluit op de behoeften van de bewoners. Met uitgestrekte graslanden, bloemrijk gras en majestueuze solitaire landschapsbomen is de omgeving ongerept en naturel.

Meer

projecten.