No items found.

Public

Woonproject

Broelkant

Kortrijk

Buro Groen ontwierp het landschap van de Broelkant-site in samenwerking met Lens Architecten uit Hasselt. De site is uniek vanwege haar ligging aan de voet van de Broeltorens in Kortrijk, grenzend aan de Leie. De binnentuin moest overzichtelijk gehouden worden, zodat sociale controle mogelijk is en er een gevoel van veiligheid wordt gecreëerd. Daarnaast was het belangrijk dat de ruimte rust en ontspanning uitstraalt, midden in de bruisende stad.

Gezien de rijke historiek van de site werd ervoor gekozen om de restanten van de oude stadsmuur op een subtiele, maar duidelijke manier naar voren te brengen in het ontwerp. Er werd gekozen voor een deels verzonken binnentuin die refereert naar de grachten van toen, omringd door zitmuren die het uitzicht op de Broeltorens en de Leie verbeteren.

Wat het project ook bijzonder maakt, is de aanwezigheid van twee lagen ondergrondse parkeerplaatsen onder de site. Dit betekent dat het park in de vorm van een daktuin werd aangelegd. Eén enkele lindeboom werd in de volle grond geplant, terwijl de rest van het groen werd aangebracht met retentiedaken. Het dak van de ondergrondse parkeerplaats fungeert zo tevens als waterbuffer.

Tenslotte zijn er referenties naar de oorspronkelijke gracht langs de stadsmuur, waar het opgepompte water vanuit de stad terug de Leie invloeide. Vandaag is die vloeibeweging terug zichtbaar gemaakt. Verder werd een open plek gecreëerd waar bomen de zichten tussen verschillende gevels breken. Hierbij werden de types beplanting zorgvuldig uitgekozen, steeds met respect voor het ontwerp en de omgeving.

Meer

projecten.