No items found.

Residential

Woonproject

Van Marcke

Brugge

Het Van Marcke project op de Kolenkaai/Diksmuidestraat in Brugge is een ambitieus woonproject bestaande uit twee delen: het private binnenhof en de publieke zijde langs de Kolenkaai. Met de realisatie van 120 wooneenheden werd gestreefd naar een harmonieuze en genereuze leefomgeving op wandelafstand van de bruisende binnenstad.

Het binnenhof wordt gekenmerkt door een driehoekige site, waarbij het binnengebied een privatieve sfeer behoudt met een centrale wandelverbinding. Hier creëerde Buro Groen een gemeenschapsfunctie in een lager gelegen niveau (-1), inclusief een “verzonken tuin” en een buurtschuur die afgehuurd kan worden voor feesten. De verzonkenheid biedt geborgenheid en de belijning naar buiten toe creëert privacy en groene ruimte.

Naast het centrale wandelpad werden ook ultrasmalle paden getrokken, die telkens uitmonden in een privétuin of bijvoorbeeld de parktuin aan de overkant. In de parktuin werd ruimte voorzien voor waterinfiltratie en komen de architecturale lijnen terug in de vorm van zitbanken.

Het tweede deel van het project, aan de buitenzijde op de Kolenkaai, werd door Buro Groen vormgegeven met als doel de privacy te waarborgen voor de gelijkvloerse appartementen. De materialisatie wordt gekenmerkt door kasseien en los ingeplante bomen. Dit resulteert in een industriële uitstraling en een kadegevoel. De kasseien worden gevoegd met gras om zo waterdoorlatendheid te garanderen en om het karakter van de kaai weer te geven. Een consistente sfeer wordt geïmplementeerd in beide projecten om uiteindelijk een harmonieus geheel te ervaren.

Meer

projecten.