No items found.

Damman Croes Roeselare

In het levendige centrum van Roeselare, ter hoogte van de stationsbuurt, prijkt de interessante Damman Croessite. Buro Groen maakt deel uit van het multidisciplinaire bouwteam Alexander, genoemd naar Alexander Rodenbach, wiens brouwerij en kasteel verankerd is in de buurt, aanpalend aan de locatie. Het design & build team, onder leiding van CAAAP, met ontwerpers Bildt Architecten, Declerck-Daels Architecten en Buro Groen, en verder versterkt door partners Urban Connector, Vibe en Pakt, won de wedstrijd.

Ligging

Met oog voor de wensen van de stad en buurtbewoners ontwerpt het bouwteam de site, waarbij het centrale doel is om nieuw leven in de locatie te blazen. De strategische ligging van deze plek doet dienst als katalysator voor innovatie en de uiteindelijke transformatie van de omgeving. Met vastberadenheid streven we ernaar om iets vernieuwends te ontketenen en een zo een positieve impuls te geven aan deze bijzondere plek.

De locatie, aan de rand van de Roeselaarse Havenbuurt, draagt historische en industriële sporen met zich mee. Buro Groen nam, samen met het architectenteam, het ontwerp in handen van het binnengebied, waarbij de sleutelwoorden “connectie” en “leesbaarheid” centraal staan. De drie ankerpunten worden verbonden via tentakels, in de vorm van inkompleinen, waaruit logische looplijnen en groene verbindingen ontstaan. De looplijnen worden verder gedefinieerd door bouwvolumes, waarbij een diversiteit aan woontypologieën en buurtondersteunende functies worden geïntegreerd. Hierbij getuigt het bouwprogramma van sociale visie, aangezien minimaal 30% van de bebouwbare oppervlakte bestemd is voor sociale functies (een lagere school, buurtwinkeltjes en horeca).

Ontwerp

Buro Groen ontwierp het autovrij en groen publiek domein van 3000 m², met een aaneenschakeling van dichte parkomgeving en waterdoorlaatbare randen. Zo ontstaat een harmonieus samenspel tussen de bewoners en hun omgeving, waarbij het ontwerp antwoord moet bieden aan de specifieke behoeften van de buurt. Ten slotte werden nog twee woonblokken voorzien van twee grote, collectieve binnentuinen.

Damman Croes wordt niet zomaar een woonwijk; het wordt een groene oase waar jong en oud samenkomen, waar speelnatuur en rustige woonomgeving hand in hand gaan. Het is een plek waar zachte recreatie gedijt, en waar het publieke groen een verlengstuk wordt van de community die er huist.